Site icon Viralt TV

Är energidrycker farligt för kroppen? Det HÄR är den chockerande sanningen!

[YouPlaySinglePlayer video=”886,829,127431″ ap yos floating=”2″ ]

Föräldrar och skolpersonal uttrycker ibland sin oro över barn och ungdomar som dricker litervis med energidryck som t ex Red Bull, Monster eller Burn och sen går runt i skolan hyperaktiva, speedade och kissnödiga. Är energidrycker verkligen farligt? Och om det är ofarligt, varför forskas det då så mycket för att bevisa att det är ett ofarligt livsmedel?

INNEHÅLL

Energidrycker innehåller framförallt två ingredienser; taurin och koffein. Taurin finns naturligt i kroppen och upptäcktes först i gallan på en oxe, Taurus är oxe på latin. Taurin har länge använts som huskursläkemedel i Asien men har egentligen inga direkta effekter, varken positiva eller negativa. Om koffeinet vet man däremot mer. Koffein finns naturligt i t ex kaffe, te, guarana och kolanöt. Koffein stimulerar andningen, ger ökad hjärtverksamhet och ökad medvetenhetsgrad. Och är urindrivande.

SKADOR

Koffeinförgiftning kan innebära hjärtklappning, sömnproblem, ångest, oro, yrsel, illamående, diarré och kräkningar. Mycket allvarlig koffeinförgiftning kan leda till temperaturökning i kroppen och förändrad saltbalans vilket kan leda till kramper och döden. För en mycket allvarlig koffeinförgiftning behövs ca 10 g koffein vilket motsvarar ca 150-200 koppar kaffe.

ÖVERDOS?

Som ni förstår så är det inte så vanligt, varken för vuxna eller unga att bli koffeinförgiftade eftersom det inte är så enkelt att dricka 200 koppar kaffe under en kortare tid. Energidrycker, och nu även tuggummi och annat godis som innehåller koffein, är mycket enklare att få i sig då det smakar godare helt enkelt. Koffeinhalten i Red Bull är 320 mg/l, vilket är ungefär hälften så mycket som i vanligt bryggkaffe. Detta innebär att en burk energidryck, eller ett sk ”engerigshot”, innehåller lika mycket koffein som en kopp kaffe.

RÅD

Livsmedelsverkets varnar ”…för att engergidrycker med hög koffeinhalt vid stor konsumtion kan ge lätt till måttlig koffeinförgiftning” och deras råd är;

Använd inte energidryck som törstsläckare.
Använd inte energidryck som vätskeersättning.
Använde inte energidryck ihop med alkohol.

Exit mobile version