[YouPlaySinglePlayer video=”886,829,129670″ ap yos floating=”2″ ]
Den som har eller har haft en släkting med demens, vet att det ändrar hela ens liv.
Den vanligaste demenssjukdomen är Alzheimers, och tyvärr finns det inget botemedel mot detta horribla tillstånd.
Men visste du att motion 3 gånger i veckan kan minska risken för demens med 70 procent?
Nej, det finns inget botemedel – men sjukdomen kan förebyggas, och symptomen kan lindras:
1. Sluka röka
Rökning skadar många delar av kroppen, inklusive hjärnan. Studier har visat att rökare har 45 procent större risk att få Alzheimers än icke-rökare eller före detta rökare.
en bra anledning att sluta röka!
2. Vitamin B12
B-vitaminer skyddar hjärnan och kan bromsa demens. Forskare vid Karolinska Institutet, Östra Finlands universitet och Institutet för folkhälsa visar att ökade nivåer av vitamin B12 minskar risken för Alzheimers bland äldre betydligt.
3. Vara mer aktiv
Försök att motionera regelbundet – få ditt hjärta att pumpa och blodet att cirkulera i kroppen. Att motionera minst en halvtimme varje dag kan förhindra kroniska sjukdomar.
Det är också bra att hålla koll på ditt blodtryck. Höga nivåer av blodfetter ökar risken för att utveckla demens enligt professor Miaa Kivipelto från Karolinska Institutet.
4. Öka intaget av vitamin D
Det finns ett starkt samband mellan brist på vitamin D och Alzheimer / demens.
En stor amerikansk studie från 2014 visade att allvarlig brist på vitamin D ökar risken för Alzheimers med cirka 125 procent.
”Jag tror att D-vitamin kan vara en viktig pusselbit för att förebygga Alzheimers.” Säger professor Kivipelto.
Försök att komma ut i solen, eller inta kosttillskott för att få mindre skador på hjärnan i de mörka vintermånaderna.
5. Drick kaffe
Dricker du kaffe? Bra! Det kan faktiskt skydda din hjärna.
Kaffe är en stark antioxidant med mycket magnesium, och kan minska risken för Alzheimers med 50 procent. Enligt en italiensk studie från 2015, en kopp om dagen räcker.
6. Skydda huvudet
Det finns ett samband mellan svår skallskada och demens. En traumatisk hjärnskada fyrdubblar risken för att utveckla Alzheimers, skriver Svenska Hjärnfonden.
7. Alkohol är inte din vän
För mycket alkohol ökar risken för demens.
Det finns dock studier tyder på att ett glas vin per dag har en förebyggande effekt mot Alzheimers, men en stor konsumtion av alkohol har motsatt effekt.
8. Arbeta med hjärnan och filosofera
Ganska logiskt egentligen – precis som en muskel, Hjärnan behöver motion för att hålla sig frisk och i toppform.
Försök därför att stimulera hjärnan med pussel eller spel. Var inte rädd för att prova nya saker. Om du börjar med något nytt blir hjärnan tvungen att göra en extra insats.
Mental stimulans ökar aktiviteten i delar av hjärnan som påverkar minnet.
9. Stressa inte – och sov!
Under de senaste åren har forskare sett en allt tydligare koppling mellan stress och demens. Stress är dock väldigt individuellt, vilket gör det svårt att veta exakt hur den spelar en roll i utvecklingen av demens.
Vad som är känt är att sömn är viktigt för hjärnan. Sömnstörningar kan orsaka demens, och den största risken att utveckla demens är hos män med sömnstörningar, enligt en studie vid universitetet i Uppsala.
Tillsammans kan vi hjälpa till att öka medvetandet och förhoppningsvis hjälpa oss själva och andra när vi vet vad som förhindrar de förödande demenssjukdomarna.